Οι παραπλευρες απωλειες της ΕΡΤ


kinhtopoihsh-etr_6

Ζήσαμε όλες αυτές τις δεκαετίες με υψηλότερα εισοδήματα, αλλά χαμηλότερη ηθική, κοινωνικότητα, ελευθερία.

Το εύκολο χρήμα υπερκάλυπτε τις υλικές μας ανάγκες, ενώ μας απομάκρυνε από τις αντικειμενικές μας ανάγκες, όπως η σχέση με τον διπλάνο μας, την αλληλεγγύη, που τώρα αρχίζουμε να ξανα ανακαλύπτουμε, γιατί η ηδονή της ατομικοτήτας που μας έμαθαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει τα οφέλη του παρελθόντος, λεφτά, δουλειά, ασφάλεια.Αν πράγματι ήθελαν την Κάθαρση στο Δημόσιο βίος, θα αρκούσαν 2-3 εσωτερικοί ελεγκτές σε κάθε οργανισμό κι ένας Εισαγγελέας και οι ένοχοι απολύονται αυτομάτως ακόμη και με την υπάρχουσα «μονιμότητα». Αλλά τότε θα έπρεπε να είναι νόμιμοι, αυτοί που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της νομιμότητας ! Γιατί κάθε παράπτωμα έχει και την ανάλογη τιμωρία που δεν καταλήγει πάντα σε απόλυση, αλλά και σε πειθαρχικές ποινές !Οσο για τα άλλα επιχειρήματα τους είναι ακόμη πιο σαθρά !

Η ΕΡΤ δεν ήταν δημόσια Δαπάνη!

Δεν ήταν στα «έξοδα» του Προϋπολογισμού αλλά στα «έσοδα» ! Αρα δεν υπήρχε δημοσιονομική αναγκαιότητα άμεσης διακοπής λειτουργίας, όπως πχ κάποιου άλλου ζημιογόνου οργανισμού! Οι μισθοί των Υπαλλήλων καλύπτονταν από τα μέρος των Εσόδων της ΕΡΤ και μάλιστα προσέφερε άλλα τόσα στο Δημόσιο Ταμείο.

Αρα προς τι η βία ! Μήπως όμως το πρόβλημα ήταν οι βολεμένοι και πάλι που θα αποκαλύπτονταν από τους θιγομένους χαμηλόμισθους;

Ο κ.Κεδίκογλου αποκάλεσε «χαράτσι» το Τελος για την ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα όμως μόνο μέρος του καταλήγει πράγματι στην ΕΡΤ.

Ένα μέρος του μάλιστα, περίπου ~70εκ. καταλήγει στο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Τι είναι ο ΛΑΓΗΕ; Ο ΛΑΓΗΕ είναι ο οργανισμός που ανάμεσα στα άλλα αγοράζει το ρεύμα από την «Πράσινη Ανάπτυξη» των φωτοβολταϊκων πιο ακριβά από όσο το πουλάει. Αυτή η στρέβλωση, να αγοράζει πιο ακριβά, θα έχει δημιουργήσει μέχρι το 2014 1,5δις έλλειμα. Για να καλύψουν αυτή τη μαύρη τρύπα, πρέπει να βρουν προσθετες πηγές χρηματοδότησης. ΕΤΜΕΑΡ = Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

Η «κακή» λοιπόν ΕΡΤ πρέπει να κλείσει για να γλιτώσουμε τα 8,00€ το δίμηνο όταν δεκαπλάσια πληρώνουμε σε μια μαύρη ή καλύτερα «Πράσινη» τρύπα, από δυο κωδικούς του λογαριασμού της ΔΕΗ – ο άλλος είναι το γνωστό ΕΤΜΕΑΡ = Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων – και για το 2012 ήταν πως η ΕΡΤ κατέβαλε στο δημόσιο χωρίς το ΛΑΓΗΕ περί τα 80 εκατ. ευρώ. !

Ο ανταγωνισμός.

Η ατιμωρησία όμως και η διάλυση της δημοσίας διοίκησης εξυπηρετεί όλους, και κυβερνώντες και τους Ιδιώτες. Ένα κακοδιοικημένο Δημόσιο θα είναι πάντα το εύκολο θύμα και πρόφαση για περισσότερες Ιδιωτικοποιήσεις, πόσο μάλλον τώρα που εντός Μνημονίου έχει αρχίσει το πλιάτσικο της Ελλάδος.

Ποιος ο στόχος τους; Εν μέρει το έχει πει κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσοι «ανίκανοι» απολυθούν, τόσοι «ικανότεροι» θα προσληφθούν. Φυσικά με χαμηλότερο μισθό και δικαιώματα, λόγω όλων των νέων εργασιακών νόμων του Μνημονίου. Κάπως έτσι θα λειτουργήσει και η υπο ίδρυση ΝΕΡΙΤ. Λένε για τύπου ΑΣΕΠ προσλήψεις και μοριοδοτήσεις, αλλά ανάμεσα σε ποιους υπαλλήλους και ποια προσόντα κι με ποιους κρίνοντες!

Η ΝΕΡΙΤ

Το μικρότερο λοιπόν Κράτος που ευαγγελίζονται δεν σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο Κράτος, αλλά πιο προσοδοφόρο για την νέα γενια Εργολάβων.

Οι ανταγωνιστές θέλουν μια μικρή ΕΡΤ, δεν θέλουν μια ανταγωνιστική ΕΡΤ. Θέλουν την ΕΡΤ, που σαν δημόσιος οργανισμός θα έχει, και είναι υποχρεωμένη να έχει γιατί αυτός είναι ο σκοπός της, σήμα και παρουσία, και από και προς τις πιο απόμακρες περιοχές τις Ελλάδας, κάτι που ένας Ιδιώτης δεν πρόκειται να κάνει ποτέ γιατί δεν είναι κερδοφόρο.

Δεν θέλουν φυσικά και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, γιατί υπάρχουν άλλα ιδιωτικά Μουσικά Σύνολα που θα καλύψουν το κενό, φυσικά με το αζημείωτο, σε μια εποχή που ο Πολιτισμός έχει ανάγκη στήριξης.

Δεν θέλουν την ανταγωνιστική ΕΡΤ στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή αντίπαλο στη διεκδίκηση της DIGEA ώστε να μείνουν αυτοί μόνοι οι Ιδιώτες να μοιράσουν την πίτα.

Εργασιακά

Με την ΕΡΤ, τέλος, άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για το νέο «απασχολούμενο» όπου η ίδια η Εργασία είναι το Εμπόρευμα. Μέχρι τώρα βλέπαμε αυτή την πρακτική με τις Ατομικές Συμβάσεις, αλλά τα πολλά λεφτά είναι στις ανάγκες που πρέπει να καλύψει το δημόσιο.

Οι ιδιωτικές Εφορίες θα είναι μια Εταιρία ή ΜΚΟ – για να παίρνει και τις επιδοτήσεις – με ένα γραφείο και μια τηλεφωνήτρια, με εργαζόμενους των €300 που θα απολύει και θα προσλαμβάνει κάθε δυο-τρια χρόνια, ώστε να μην αποκτά ποτέ δικαιώματα, που θα πωλείται στο Δημόσιο, σαν Δημόσιο Εργο! Ενας Δημόσιος Υπάλληλος κοστίζει μόνο όσο ο μισθός του, ένας ιδιωτικός ενοικιαζόμενος, αν και με χαμηλότερο μισθό, χρειάζεται και το κέρδος του εργοδότη του.

Η ΕΡΤ έκλεισε για να γίνει ο οδηγός στα επόμενα λουκέτα που έχουν υπογράψει οι υπερασπιστές των μνημονίων και όχι για δημοσιονομικούς λόγους, μένει να δούμε αν η Ελληνική Κοινωνία θα υπομείνει απαθής και αυτή την Καταστροφή ή αν οι κοινωνικές προτεραιότητες, θα κερδίσουν τη λοιμική των Κρατικοδίαιτων Εργολάβων και τον Πολιτικών τους.

Αυγερινός Χατζηχρυσός

www.toxwni.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s