Είναι καλή εποχή να ξαναδιαβάζεις Ντοστογιέφσκι αφού δεν έχεις και να πας πουθενά, αν έχεις την ατυχία να ζεις στην χώρα που ο πρωθυπουργός της κατάφερε το ακατόρθωτο. Από την απόλυτη επιτυχία του πρώτου lockdown, το οποίο όλη η υφήλιος έφερνε ως παράδειγμα, κυρίως λόγο ότι το χειμώνα δεν είμαστε χώρα «τράνσιτ» ώστε να έρχονται πολύ από το εξωτερικό, ενώ οι πολίτες έδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία.
Μετά τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Αυτόματος πιλότος στην Υγεία, άνοιγμα στο Τουρισμό, αδιαφορία για τα μέσα μεταφοράς, καμία προετοιμασία στα σχολεία, εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας υγείας και φυσικά μειώσεις μισθών, αύξηση λογαριασμών, πρωτιά στην ύφεση.
Η φράση «όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή» γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Ήδη η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει δύο νέες φυλακές στην Δράμα και την Ασπρόπυργο, τα σχολεία είναι κλειστά λόγω πανδημίας και ήρθε η ώρα και τον ανώτατων ιδρυμάτων. «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και η μόνη αναβάθμιση είναι οι λογαριασμοί των ιδιωτικών κολεγίων στο Μπαντεν-Μπάντεν.
Ελάχιστη βάση εισαγωγής και συγκεκριμένος αριθμός επιλογών στο μηχανογραφικό, γιατί για να μάθεις ιχθυοκαλλιέργειες και να μπορείς να προσφέρεις στην οικονομία και να βελτιώσεις την ζωή σου πρέπει να είναι Χώκινς. Οι πανελλήνιες είναι εξετάσεις κατάταξης, αλλά που να το καταλάβουν αυτοί που αγόρασαν τα πτυχία ή τα διπλώματά τους. Είναι ξεκάθαρα το ταξικό τους μίσος που τους καθοδηγεί. Δεν αντέχουν στην ιδέα αυτοί που από μικρούς τους ανέθρεψαν ως άριστους, λόγω και μόνο της οικονομικής επιφάνειας, να έρχεται το παιδί από το Περιστέρι και αντί για ψυκτικός να τελειώσει πανεπιστήμιο και να γελάει με τον Πρωθυπουργό, που αν και τελείωσε το Harvard ως Κοινωνιολόγος δεν ήξερε τον Ρουσσώ και τον Μοντεσκιέ.
Οπως παλαιά η πρόσβαση στο Πλούτο ήταν μονοπώλιο των λίγων ή Φεουδαρχών ή Βασιλέων ανάλογα την εποχή, έτσι και στον 21ο αιώνα η γνώση πρέπει να μείνει στα χέρια της ολιγαρχίας. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία με τα όποια λάθη της, δεν αρνούμαστε τα λάθη και τις ατέλειες, ήταν ο μόνος τρόπος να αποκτήσει πρόσβαση στη κριτική σκέψη και στις δεξιότητες όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Και υψηλό μορφωτικό κατά κεφαλήν επίπεδο σημαίνει ανάπτυξη.

KYRIAKOS-MITSOTAKIS
Ακόμη κι ο πρόεδρος την Γερμανικών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας Eric Schweitzer δήλωσε ότι αν θέλει η Γερμανία να αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να «εισάγει» 10.000 επιστήμονες τον μήνα. Και εμείς τους στείλαμε την αφρόκρεμα με το brain drain γιατί είχαμε κυβερνήσεις σαν την σημερινή. Σε όλο τον κόσμο είναι κοινός αποδεκτό ότι η Ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες θα «περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία της πληροφορίας» όπως έγραφε κι ο Νομπελίστας Πωλ Γκρούκμαν και εδώ κάνουν ακριβώς το αντίστροφο.
Είναι τόσο αστοιχείωτοι, που ονόμασαν «αναβάθμιση» την είσοδο στα ιδρύματα 1.000 αστυνομικών. Και βέβαια, για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι προσλήψεις, μειώθηκε η χρηματοδότηση στη μεταδιδακτορική έρευνα. Το συνολικό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» θα φτάσει τα 30.000.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για το 2020 ήταν 90.000.000, δηλαδή οι παρακολούθηση των φοιτητών και των καθηγητών θα κοστίσει όσο το 1/3 της συνολικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
Φυσικά για συνταγματικότητα ούτε λόγος. Το άσυλο ειναι η πιο θεμελιώδης εγγύηση συνταγματικής ακαδημαϊκής ελευθερίας. Το άσυλο πατάσσει την κρατική καταστολή κ την αυθαίρετη επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Σκέψου να είναι αστυνομικός έξω από το αμφιθέατρο και μέσα ο καθηγητής να τολμήσει να μιλήσει για την φασιστική βία του Χρυσοχοΐδη στο σπίτι του Ινδαρέ. Γιατί μπορεί να φέρνουν ως παράδειγμα μερικές μολοτωφ που έχουν βρεθεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη καταστολή σε ασήμαντα αδικήματα στο δόγμα Νόμος και Τάξη που έχει στο μυαλό της η σοβαρή χρυσή αυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θέλει με το νομοσχέδιο να αναβαθμίσει την Παιδεία και το κάνει αποκλείοντας σε 20.000 παιδιά τον χρόνο να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και να έχουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον, δηλαδή 100.000 στην πενταετία, δηλαδή στον κόσμο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου η γνώση είναι πολυτιμότερη από τον χρυσό, η Νέα Δημοκρατία θέλει να την κρατήσει μόνο για την ελιτ και στους κάτω μόνο υποβαθμισμένη εκπαίδευση, με το αζημίωτο για τα κολέγια των κουμπάρων υπουργών. Γιατί εκτός από τα Πανεπιστήμια μείωσε κατά 60% το κονδύλι για την τεχνική κατάρτιση.
Εκλογικά ίσως να την συμφέρει, άλλωστε η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει πολίτες με κριτική σκέψη αλλά αυτούς που φοράνε περικεφαλαίες και κατηγορούν τους μετανάστες και τις θεωρίες συνομωσίας για τους χαμηλούς μισθούς αντί τον Κυριάκο Μητσοτάκη που του μείωσε τον μισθό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε καριέρα και εκπομπές με τον υπαρχηγό του Σώρρα.
Οταν μιλάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για αναβάθμιση της Παιδείας μου θυμίζει έναν ήρωα του Ντοστογιέφσκι, στον Ηλίθιο, που αφού σταυροκοπήθηκε σκότωσε τον συγκάτοικο του για να του κλέψει το πολύτιμο σταυρό που φορούσε.
Αν πάλι θέλει την ψήφο του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να θέλει να ξανακυβερνήσει. Καλή αρχή θα ήταν να δηλώνει από τώρα ποιους νόμους θα καταργήσει με το που αναλάβει, ξεκινώντας έστω και σήμερα με τον Χουντονόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Kontra News της Κυριακής 17 Ιανουαρίου 2021
Reblogged στις penelopap.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!