Μήπως τελικά έχει δίκιο ο Μάκης Βορίδης ;


rich-poor-inequality-neoliberalislm

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Την πολιτική των περικοπών στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει με το τσεκούρι ο νέος Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με επιχείρημα ότι η εν λόγω απόφαση, αφορά ένα καθαρά ελεγκτικό εργαλείο και πεδίο εξορθολογισμού των δαπανών.

Πάλι μπροστά μας βρίσκουμε λοιπόν την λογική του νεοφιλελευθερισμού, που βλέπει τα πάντα ως χρήμα.

Και να πούμε και την αλήθεια έχει δίκιο ο Βορίδης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα γιατί το τεστ Pap θα πρέπει να το πραγματοποιούν οι γυναίκες κάθε τρία χρόνια, όταν όλοι οι γιατροί και  και οι επιστημονικές εταιρείες το συνιστούν κάθε χρόνο στις γυναίκες άνω των 40 ειδικά ;

Η πολύ ορθολογική απάντηση του νεοφιλελευθερου Βορίδη, είναι ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ευθυγραμμίζονται με την αμερικάνικη υπηρεσία πρόληψης, τον αμερικάνικο σύλλογο μαιευτήρων-γυναικολόγων και την αμερικάνικη ογκολογική εταιρία.

Στην Αμερική λοιπόν υπάρχουν 40.000.000 ανασφάλιστοι χωρίς καμία παροχή Υγείας, αλλά και οι ασφαλισμένοι πρέπει να συνδιαλλαγούν με τις ιδιωτικές εταιρείες, που ως ιδιωτικές πρέπει να φέρουν κέρδη και όχι «ζημίες» στους μετόχους, οπότε τους είναι αδιάφορη η υγεία του πληθυσμού , αυτό είναι υποχρεώση του Κράτους. Ετσι για παράδειγμα πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ υπολόγισαν ότι είναι πιο συμφέρον να πληρώσουν κάποια στιγμή τον ακρωτηριασμό κάποιων διαβητικών, παρά την μακροχρόνια αγωγή τους.

Πολύ ορθολογικά λοιπόν ο υπουργός προτίμησε να δώσει 350.000.000 στον Μπόμπολα για διαφυγόντα κέρδη από τα διόδια ώστε να στηρίξει έναν φίλο – ήταν υπουργός Μεταφορών επι Παπαδήμου – παρά να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα σε περιττές εξετάσεις.

Ας μιλήσουμε και με νούμερα. Κάθε χρόνο υπάρχουν 4,500 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού, ακόμη κι αν όλα καταλήξουν σε ολική μαστεκτομή, αυτή κοστίζει περίπου €2,000 – €3,000 εκ των οποίων τα Ταμεία πληρώνουν μόνο συμμετοχή.

Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 2,5εκ γυναίκες άνω των 40ετων και ακόμη και το 50% να κάνει  μια μαστογραφία το χρόνο κοστίζει 1.250.000 X €16 (τιμή ΦΕΚ) = 20,000,0000, ομοίως και για το ΤΕΣΤ ΠΑΠ (€14 τιμή ΦΕΚ) γιατί να κάνει όλος ο γυναικείος πληθυσμός ετήσιο έλεγχο όταν μονο ένα ποσοστό θα νοσήσει τελικά ;

Αρα πολύ ορθολογικά συμφέρει τα Ταμεία να κόψουν μερικές εξετάσεις λιγότερες και όποιος προσαρμοστεί θα επιβιώσει.

Τι αξία έχει η ανθρώπινη ζωή, μπροστά στην βουλευτική αποζημείωση ;

Αρα ο Μάκης Βορίδης έχει δίκιο, για κάποιον με έχει μεγαλώσει με πρότυπο τον Dr.Aribert Heim , ιατρό γνωστό και ως Dr.Death στο στρατόπεδο Μαουτχαουζεν.

το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s