Λαδέμπορες μέχρι το κόκκαλο


του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Στις 28 Μαΐου 2022, η Ιωάννα Μάνδρου, που δεν την λες και αντιπολιτευόμενη, μας ενημέρωσε ότι τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, φορείς του Δημοσίου εναντίον των οποίων έχουν στραφεί θύματα για να αποζημιωθούν, δεν ήταν έτοιμοι με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη.

Το αίτημα συγγενών θυμάτων και επιζώντων της φονικής πυρκαγιάς, συνολικά 27 άτομα, που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας να αποζημιωθούν από φορείς του Δημοσίου, επρόκειτο να εκδικαστεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. Τελικά η δίκη δεν έγινε, καθώς τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι εγκαλούμενοι Δήμοι Μαραθώνα και Πεντέλης δήλωσαν διά των νομικών τους εκπροσώπων ότι δεν είναι έτοιμοι και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν φάκελο.

Και έχουμε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που στήριξε όλη του πορεία προς την εξουσία, ακριβώς σε αυτή την τραγωδία, μαζί με τον Συμφωνία των Πρεσπών και την, δήθεν υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, για φόρους που είχαν νομοθετηθεί την περίοδο 2010-2014.

Αλλά τώρα όλα τα παραπάνω επιτέλεσαν τον μικροπολιτικό σκοπό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα είναι καλή καθώς εξυπηρετεί τον ΣΕΒ να έχει παρτίδες με την γείτονα Χώρα και νόμιμα πλέον, οι φόροι μειώθηκαν για τους πλούσιους και αυξήθηκαν στο Κερατσίνι, στην Νίκαιο και το Πέραμα και τέλος οι πυρόπληκτικοι στο Μάτι δεν μας αφορούν πλέον.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της περασμένης εβδομάδας ήταν ότι παρά την καταστροφή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, ο πρωθυπουργός άφησε πάλι υπονοούμενα για το Μάτι, χωρίς να αναφέρει την λέξη, για να τον χαρακτηρίσουν οι αντίπαλοί του τυμβωρύχο λέγοντας «με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπός έγραψε για «συνειρμό».

Κι όμως, στην Πεντέλη, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που γράφονται αυτές οι γραμμές (21/7), έχουν καταστραφεί 84 σπίτια και ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί όλα. Κι όμως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σε κλίμα χαράς την περιοχή κάνοντας μάλιστα και αστειάκια με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Στυλιανίδη και την συνοδεία του. Γιατί να μην το κάνει άλλωστε. Που να καταλάβει πως είναι να μένεις άστεγος, κάποιος που έχει 40 ακίνητα σε όλο τον κόσμο, τα οποία μάλιστα τα αύξησε παρά την Κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν απλά ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, που δεν έχει μάθει να του λένε όχι από την μέρα που γεννήθηκε, και να θεωρεί τοξικό, όποιον τυχόν του κάνει κριτική, και ας είχε «πάνδηλο έλλειμμα ενσυναίσθησης» όπως του πρόσαψε ο Αλέξη Τσίπρας για τα χαμόγελα στα καμένα, αλλά δυστυχώς είναι Πρωθυπουργός και αυτή συμπεριφορά έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας.

Το καταλάβαμε καλά με την ρήτρα αναπροσαρμογής, που την νομοθέτησε το 2021, πριν τον πόλεμο, ώστε να βγάλουν εύκολα και γρήγορα κέρδη οι 4 βαρόνοι της ενέργειας και προσωπικοί του φίλοι, στους οποίους έδωσε το 2019 άδειες για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με Φυσικό Αέριο, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να το έχει άμεση ανάγκη η Χωρά, αφού είχε επάρκεια λιγνίτη ώστε να πάει στην πράσινη μετάβαση.

Αλλά Επιτελικό Κράτος, σημαίνει Πελατειακό Κράτος. Η ΝΔ του Μητσοτάκη, αντικατέστησε του κρατικοδίαιτους εργολάβους του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, με τους βαρόνους της ενέργειας και κάνει αναδιανομή πλούτου, από τους κάτω στους πάνω. Κάνει ότι μπορεί για να πληρώσουν φόρους από τα υπερκέρδη, καθυστερεί να επιβάλλει την φορολόγηση στα υπερκέρδη, μαγειρεύει λογιστικά τα βιβλία της ΡΑΕ, υπόσχεται 600 ευρώ και τους δίνει 17 ευρώ μέσο όλο για λογαριασμούς που ξεπέρασαν τον βασικό μισθο.

Και δεν σταμάτησε ούτε σε αυτό. Τράβηξε από το ΕΣΠΑ κονδύλια για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και από τις 879.026 έκοψε του 83% και από τις υπόλοιπες 17% αναμένεται κόψει και άλλους από τον δεύτερο έλεγχο και το τέλος θα καταλήξει όπως φαίνεται να αλλάξουν συσκευές τσάμπα μόνο κάποιο γείτονές του

Κι αν για κάποιους φαίνεται παράλογο, μια κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να αυξήσει την ευρωστία της οικονομίας, αλλά και το κατά κεφαλήν εισόδημα, όχι από καλοσύνη, αλλά λογιστικά για να εισπράττει φόρους από κάποιους, να μειώνει το εισόδημα, αλλά και την κατανάλωση, αφού τα περισσότερα λεφτά φεύγουν στο ρεύμα και την βενζίνη, δεν είναι και τόσο παράλογο όταν έχεις Επιτελικό Κράτος

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και με την ακρίβεια στα τρόφιμα και την ενέργεια, η πλειοψηφία των πολιτών θα βρεθεί να χρωστάει, ακόμη και αυτοί που είχαν γλιτώσει την προηγούμενη δεκαετία. Μπορεί αυτό να μην είναι καλό για τον Ελλάδα, αλλά έρχεται και δένει με τον πτωχευτικό Μητσοτάκη, που κάποια περίεργα (για μην πούμε ύποπτα) fund θα σου παίρνουν το σπίτι, όχι για έναν τενεκέ λάδι αυτή τη φορά, αλλά για ένα κουπόνι στο Super Market.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontra News της 24 Ιουλίου 2022

Advertisement

One thought on “Λαδέμπορες μέχρι το κόκκαλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s