Δημοκρατία δεν είναι


του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Υπάρχουν κυβερνήσεις – και κόμματα – αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί και υπουργοί, ακόμα και εντός του ίδιου κόμματος, που προσπαθούν να προβλέψουν τα προβλήματα και να τα επιλύσουν με μακροπρόθεσμη προοπτική, όπως έκανε για παράδειγμα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με την συμφωνία του 2015 μετά το δημοψήφισμα, για την έξοδο από τα μνημόνια που μας απελευθέρωσε 3 χρόνια μετά.

Υπάρχουν όμως και κυβερνήσεις, που συντηρούνται από τα κοινωνικά προβλήματα ή ακόμη χειρότερα τα προκαλούν με διπλό σκοπό.

Από την μια να έχουν διαρκώς το μεγαλύτερο μέρος την πολιτών στην ανάγκη του Κράτους για οτιδήποτε και από την άλλη να πλουτίζουν την νομενκλατούρα, η οποία με την σειρά της έχει σε ομηρία τους πολιτικούς – πανελίστες που ανακυκλώνονται στα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν τα λόμπι συμφερόντων, ώστε να κερδίσουν ξανά την εξουσία και να επαναληφθεί ο κύκλος.

Οι λαϊκές αντιδράσεις στην αποφυλάκιση του Λιγνάδη, είναι απόδειξη ότι δεν έχει διαβρωθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Είναι ό,τι πιο υγειές έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, μετά από τους αγανακτισμένους στις πλατείες το 2011, όπως ακριβώς σε ένα βιολογικό οργανισμό, αντιδρούν τα αντισώματα επιτιθέμεθα σε μια λοίμωξη.

Κι όμως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αντέδρασε συντεχνιακά ως πρώην δικαστικός και όχι ως ΠτΔ και στην ομιλία της τάχθηκε, εμμέσως υπέρ της απόφασης αποφυλακίσεως Λιγνάδη τσουβαλιάζοντας όλους όσους αντιδρούν χαρακτηρίζοντάς τους ως λαϊκιστές, επισημαίνοντας ότι ο λαϊκισμός είναι αυτός που «Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος» ενώ έκανε και δεύτερο ατόπημα στρεφόμενη κατά της πλειοψηφίας λέγοντας «Τα θεσμικά αντίβαρα, όμως, είναι θεμέλια του Κράτους Δικαίου και δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς» ως να ζούμε στο μεσαίωνα, όπου ήταν λίγοι οι εκλεκτοί και… άριστοι που θα πρέπει κυβερνούν τις ταπεινές και αμαθείς μάζες

Αλλά δυστυχώς στο ελληνικό Κράτος του 2022, δεν αρκούν τα αντισώματα, όπως οι αντιδράσεις με τα πανό «Βιαστής είναι» ή τα #metoo γιατί έχουμε να κάνουμε με καρκίνο, που έχει κάνει μετάσταση σε όλες τις δομές της εξουσίας, ακόμη και στον θεσμό της δικαιοσύνης.

Η διαφθορά στην δημοκρατία είναι διαφθορά της ίδιας της δημοκρατίας.

Όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση των σχέσεων διαπλοκής – πολιτικής – δικαιοσύνης – ελιτ και της ατιμωρησίας δεν δίνουν στους πολίτες απλώς την εντύπωση της ατιμωρησίας, αλλά βεβαιότητα ατιμωρησίας.

Έχει εμπεδωθεί τόσο η αντίληψη ότι για να ασκείς πολιτική πρέπει να έχεις λεφτά, αντί για ιδέες, ηθικές αξίες και πολιτικές ικανότητες. Τόσο πολύ που πλέον οι πολιτικοί που πλουτίζουν από την άσκηση της εξουσίας, όχι μόνο δεν κρατούν χαμηλό προφίλ, αλλά επιδεικνύουν επιδεικτικά τον πλούτο τους, δεκάδες ακίνητα και την έκλυτη ζωή τους ως πολιτικό προσόν.

Οι αποκαλύψεις για Siemens, C4I, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ερρίκος Ντυνάν, Cisco, θανάτους εκτός ΜΕΘ στην πανδημία από την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα, απευθείας αναθέσεις, θαλασσοδάνεια, ήταν μια ευκαιρία για επανεκκίνηση της πολιτικής και επανίδρυσης τους Κράτους και νόμοι όπως ο Βασικός Μέτοχος και η αδειοδότηση των ΜΜΕ η ιστορική ευκαιρία να αναπνεύσει η δημοκρατία, κάτι που δυστυχώς αντιλήφθηκε η ελληνική νομεκλατούρα ότι θα της στερούσε τα προνόμια και αντεπιτέθηκε με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και ενώθηκε στηρίζοντας την άνοδο του Μητσοτάκη στην εξουσία.

KYRIAKOS-MITSOTAKIS

Τα αποτέλεσμα το βλέπουμε από το 2019 και μετά.

Αντί της απόδοσης δικαιοσύνης, διώκουν όσους τόλμησαν να ερευνήσουν τα σκάνδαλα και να βάλουν τάξη στην τηλεκρατία των βαρόνων της ενημέρωσης και έχει αποφυλακιστεί όλο το σύμπαν, εκτός από όσους δεν ανήκουν στην ελίτ. Στην φυλακή για 10 χρόνια μια καθαρίστρια για πλαστό απολυτήριο δημοτικού, θέμα επιβίωσης της οικογένειας της, κανείς δεν ασχολήθηκε για τα ονόματα πολιτικών που έσβησαν σε μετάφραση εγγράφου του FBI.

Στον μεσαίωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, την πολιτική την έχει υποκαταστήσει η τηλοψία και οι δημοσκοπήσεις.

Βρέθηκε κάποιος μπλεγμένος με την Novartis; Τον αθωώνει ένα τηλεοπτικό πάνελ και κατηγορεί την Τουλουπάκη για συνωμοσία.

Διαμαρτύρονται οι πολίτες για την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες; Βγαίνει δημοσκόπηση που δίνει απόλυτο προβάδισμα τον Μητσοτάκη, άρα ο λαός επικροτεί την κατάργηση του 8ωρο θέλει.

Πιάνουν δικαστικό λειτουργό με κόκα και ανήλικα; Εξαφανίζεται η είδηση μετά από 3 μέρες.

Οπως έλεγε κι ο γερό Πλάτων (Πολιτεία) “… οὐδεὶς ἑκὼν δίκαιος ἀλλ᾽ἀναγκαζόμενος, ὡς οὐκ άγαθοῦ ἰδίᾳ ὄντος,” δηλαδή κανένας δεν είναι δίκαιος με την θέλησή του αλλά από ανάγκη· γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι αφ εαυτού της κάτι το καλό, αφού εκεί που καθένας θα νομίσει πως μπορεί να αδικεί, το κάνει κι αν θέλουμε να κερδίσουμε ξανά την Δημοκρατία στην Ελλάδα, πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε από την δικαιοσύνη με νέα θεμέλια

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontra News της 31 Ιουλίου 2022

Advertisement

One thought on “Δημοκρατία δεν είναι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s