Πανδημία των νεοφιλελεύθερων


του Αυγερινού Χατζηχρυσού

«Αν καταδίκαζαν πάντα και παντού τους νταβατζήδες και τους κλέφτες, οι τίμιοι άνθρωποι θα πίστευαν όλοι τους πως είναι πάντα αθώοι» έγραφε ο Albert Camu πριν μισό αιώνα στην ΠΤΩΣΗ

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια» είπε πρωθυπουργός την εβδομάδα που μας πέρασε και όσο εξωφρενική, ανιστόρητη και εκτός πραγματικότητας κι αν ακούγεται αυτή κατηγορία, δεν ήταν κουβέντα της στιγμής αλλά ολόκληρη η ουσία της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, αλλά και από την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας.

Και ο ίδιος ο ιος είναι δημιούργημα της νεοφιλελεύθερης απληστίας. Οπως είχε γράψει κι Βασίλης Λύκος Βιολόγος διδάκτωρ  περιβαλλοντικής διαχείρισης πανεπιστημίου Κρήτης ήδη από το 2020 για τις πανδημίες «Για παράδειγμα ο ιός Ebola προέκυψε στην Κεντρική Αφρική όταν οι αλλαγές της χρήσης γης και οι μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες ανάγκασαν τις νυχτερίδες και τους χιμπατζήδες να συγκεντρωθούν γύρω από ημιαστικές περιοχές προς εξεύρεση τροφής. Αλλά και ο ιός Hendra συνδέεται με την «αστικοποίηση» των φρούτων, που μεταδόθηκε από νυχτερίδες – οι οποίες έτρωγαν τα φρούτα – στα άλογα και μετά στον άνθρωπο. Βλέπετε οι νυχτερίδες μετά την καταστροφή των οικοτοπών τους δεν είχαν άλλη λύση παρά να εισβάλλουν στις πόλεις.»

Οι φταίχτες είναι πάντα οι φτωχοί, που είναι φτωχοί γιατί «έκαναν λάθος επιλογές» ενώ οι «άριστοι» είναι οι «αυτοδημιούργητοι» που σπούδασαν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, με το αζημίωτο βέβαια και έχουν την «ιερή υποχρέωση» να ηγούνται της κοινωνίας.

Έτσι φτάσαμε στην Ελλάδα, μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας να ερχόμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα της πανδημίας όχι μόνον εντελώς απροετοίμαστοι, αλλά και σε χειρότερες συνθήκες από πέρυσι παρά την έλευση των εμβολίων και η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, βρήκε πάλι ως ένοχο κάποιους άλλους, τους ανεμβολίαστους. Ναι πράγματι όσοι δεν εμβολιάζονται έχουν ευθύνη για την χαμηλή ανοσία, αλλά όχι για την κατάρρευση των Κρατικών δομών. Έτερον εκάτερον.

Οι ανεμβολίαστοι είτε γιατί κάποιοι φοβούνται, γιατί η κυβέρνηση δεν τους ενημέρωσε, είτε γιατί είναι απλά «ψέκες» είναι μέρος του προβλήματος, αλλά όχι η αιτία. Είναι ως η κυβέρνηση να παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη – την πραγματικότητα, να χτύπησε οδηγό μηχανής και να τον κατηγορεί ότι είχε σοβαρότερο τραυματισμό από όσο θα «έπρεπε» επειδή δεν φορούσε κράνος – εμβόλιο.

Δεν έχουμε λοιπόν πανδημία των ανεμβολίαστων, αλλά πανδημία των νεοφιλελεύθερων. Κάθε ένας πολίτης που δεν βρίσκει ΜΕΘ και διασωληνώνεται σε ράντζο ή ακόμη και σε φορείο (στο ΑΤΤΙΚΟΝ) δεν είναι γιατί αυτό το μικρόβιο μπήκε στην ζωή μας, αλλά γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι η ζωή των «κάτω» δεν αξίζει τόσο ώστε να έχουν ένα «πολυτελές σύστημα Υγείας»

Των νεοφιλελεύθερων, γιατί κάποιος αποφάσισε το 2014 (Νόμο 4238) να διώξει 4.000 γιατρούς από την (ήδη παραπαίουσα) πρωτοβάθμια Υγεία και σήμερα όποιος ασθενεί έχει μόνη λύση το σπίτι ή το νοσοκομείο. Γιατί φέτος αποφάσισε η κυβέρνηση να διώξει 7.000 προσωπικό από το ΕΣΥ, που δεν έχει εμβολιαστεί, ούτε έκανε προσλήψεις (αυτές που αναφέρει είναι καλύψεις κενών ακόμη πχ οδοντιάτρων)

Αλλά και το επιχείρημα ότι δεν βρίσκουν ιατρούς, με τους 3.500 Έλληνες υγειονομικούς που είναι Γερμανία καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο. Γιατί εκ των πραγμάτων, όπως φαίνεται οι πολιτικοί μας και τα Golden Boy των ΔΕΚΟ αξίζουν μισθούς των 10.000 ευρώ μισθό, και αυτοκίνητα με chauffer, ενώ ο ιατρός που διάβαζε 30 χρόνια για να σώζει ζωές πρέπει να παίρνει 1.000 ευρώ και μερικά χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια.

Το ίδιο και στην οικονομία. Με τα νοικοκυριά να στενάζουν από την ακρίβεια, ο γαλάζιος υφυπουργός είπε στο Kontra News 10 ότι «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την αύξηση του μισθολογικού κόστους (δεν είπε μισθού)» και φυσικά δεν εννοούσε τον δικό του.

Τι κι αν όλοι οι επαγγελματίες, από τους εργαζόμενους, μέχρι τα επαγγελματικά επιμελητήρια, προειδοποιούν ότι κυβέρνηση πάει προς την λάθος κατεύθυνση. Οι άριστοι σύμβουλοι που ποτέ δεν χρειάστηκε να έρθουν σε επαφή με την πραγματική οικονομία συνεχίζουν την πολιτική λιτότητας, πιστεύοντας ότι είναι για το καλό της αμαθούς πλέμπας.

8ΩΡΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ-ΚΩΣΤΗΣ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Δεν έχουν ιδέα πως είναι να μην μπορείς να πληρώσεις το ρεύμα, γιατί ξύπνησαν μια μέρα το κυβερνητικό επιτελείο και ήθελε Πράσινη Ενέργεια, όχι βάση σχεδιασμού, αλλά όπως πχ θα ήθελε κάποιος μαύρη ζάχαρη στο καπουτσίνο του και αποφάσισαν να αφήσει η Ελλάδα τον δωρεάν φθηνό λιγνίτη που προσφέρει ο πλούσιο υπέδαφος της Ελλάδας και σκέφτηκαν όλες τις πανάκριβες αλλά εισαγόμενες μεθόδους πχ τις Γερμανικές ανεμογεννήτριες αλλά όχι πχ τις φθηνότερες Κινέζικες

Μπορεί λοιπόν την ασθένεια να την προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά για την πανδημία φταίει ο Νεοφιλελευθερισμός που και δημιούργησε και τον ιό και διέλυσε το κοινωνικό Κράτος.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην KONTRA NEWS της Κυριακής 28 Νοεμβρίου Σεπτεμβρίου 2021

Advertisement

One thought on “Πανδημία των νεοφιλελεύθερων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s