Δημευσεις και επιταξεις μας εκαναν οι Τουρκοι κι ο Μητσοτακης


1922

Ινονού ή Μητσοτάκης;

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Γλίτωσες τους Κεμαλιστές για να στα πάρει το επιτελικό κράτος

Οι Νεοφιλεύθεροι, όπως και η αριστοκρατία του 19ου αιώνα πιστεύουν ότι η δυσλειτουργική συμπεριφορά είναι αυτή που δημιουργεί τη φτώχεια. Δηλαδή δεν είσαι φτωχός ή δεν έχεις να πληρώσεις το ρεύμα ή το στεγαστικό του σπιτιού επειδή τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά Βενιζέλου περιέκοψαν σε μερικές περιπτώσεις έως 60% των εισοδημάτων, ενώ την ίδια στιγμή ακρίβυναν την ΔΕΗ 80%, αύξησαν το ΦΠΑ και έβαλαν και χαράτσι.  Είναι γιατί πρέπει να έχεις γεννηθεί μέσα σε αυτά, για να έχεις ασκηθεί στη διαχείρισή του.

Οπως είπε κι ο νυν Πρωθυπουργός, οι Ελλήνες δεν έχουν κουλτούρα αποταμίευσης. Ο ίδιος που όπως έχει δηλώσει σε μεσημεριανό, δεν έχει ζήσει με 800 €, που είναι και καλός μισθός αν αναλογιστείς ότι ο υποκατώτατος είχε γίνει μάστιγα από το 2012 έως το 2019 που τον κατήργησε ο Αλέξης.

Υποστηρίζουν πως η δική τους επιτυχία, προέρχεται τόσο από τον καλό τους χαρακτήρα, την τεχνική τους κατάρτιση, τον μύθο της «σκληρής εργασίας» όσο και από την αυστηρή εργασιακή ηθική. Φυσικά όλοι παριστάνουν του καλούς διαχειριστές, με 10 οφσορ από πίσω, και διορισμένοι σε Τραπεζικά Ιδρύματα που το χρήμα είναι … δωρέαν – free money που τραγουδούσε η Patti Smith – ενώ η μεγαλύτερη θυσία που έχουν κάνει στην ζωή τους είναι να μείνουν μόνοι τους χωρίς μπατλερ

Ενώ λοιπόν μας λένε ότι οι μισθοί πρέπει να μηδενιστούν για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία μας, ακριβαίνουν προς όφελος τους όλες τις άλλες συνισταμένες που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, την ενέργεια, φόρους και καύσιμα ! Αλλά όταν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να ανταποκριθείς στο στεγαστικό σου, κινδυνεύει η οικονομία από την προστασία της α’κατοικιας και πρέπει να ξεσπιτωθείς, για κάτι που οι ίδιες οι Τράπεζες σου προκάλεσαν και σου ζήτησαν να κάνεις αυτή την θυσία για να τις ανακεφαλαιοποίησεις για να σε θυσιάσουν στις 30 Απριλίου σαν αμνοερίφιο  !

Από την 1η Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Για όσους δεν γνωρίζουν (και πως να γνωρίζεις κακομοίρη Ελληνα με τους μισούς δημοσιογράφους να έχουν διοριστεί από στο Μαξίμου) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος που εγκωμίασε την Κυβέρνηση από συνέδριο, εδώ στην Αθήνα, και τόνισε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τράπεζες αλλά και για να συζητηθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι ο ίδιος που ως Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας έστελνε τα «ισπανικά ΜΑΤ» ξεσπιτώνουν οικογένειες, χωρίς να ανοιγοκλείσει βλέφαρο.

Αυτός ο συνδυασμός από την μια η κυβέρνηση να προκαλεί οικονομική ανέχεια στους πολίτες κι από την άλλη να βάζει τελεσίγραφα δήμευσης της περιουσίας, μου φέρνει στο νου, και λόγω καταγωγής, τον Νόμο, γιατί νόμιμα γίνονται όλα,  με τον οποίο το Τουρκικό Κράτος δήμευσε τις περιουσίες των Κωνσταντινουπολιτών το 1942 ! Τον τρομακτικό Varlik Vergisi !

Η αφορμή τότε ήταν η οικονομική κρίση της Τουρκίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (τον οποίο δεν συμμετείχε). Με πρόσχημα λοιπόν τα άσχημα οικονομικά και , εξ αιτίας του πολέμου (όπως σήμερα επικαλούνται την Κρίση των Τραπεζών) τον οποίο δεν συμμετείχε, στις 11 Νοεμβρίου 1942 ψηφίστηκε ο νόμος για τον «Κεφαλικό Φόρο Περιουσίας». Οι Έλληνες της Πόλης από τον πρωθυπουργό, τον σφαγέα Σιουκρού Σαράτσογλου και τον προέδρο Ινονού  χωρίσθηκαν σε κατηγορίες, «M» ήταν οι μουσουλμάνοι, «G» μη μουσουλμάνοι, «D» ντονμέδες (εβραίοι) και «E» ξένης υπηκοότητας. Οι Έλληνες της Πόλης θα πλήρωναν το 20% των εσόδων που προϋπολόγιζαν από τον φόρο, αν κι αποτελούσαν μόλις το 0,0055% του πληθυσμού της χώρας!

Τον κάθε Έλληνα, λοιπόν, τον καλούσε ο έφορος του ανακοίνωνε τον υπέρογκο φόρο, τον οποίο έπρεπε να πληρώσει εντός 15 ημερών, (εδώ έχουμε διορία 3 μήνες) με παράταση έντοκη, για άλλες 15 ημέρες, και σε περίπτωση μη πληρωμής δήμευαν την περιουσία του. Αν η δημευμένη περιουσία του πάλι δεν κάλυπτε τον φόρο, τότε τους οδηγούσαν στα καταναγκαστικά έργα στο Άσκαλε.

Η μόνη τροποποίηση που έκαναν οι σύγχρονοι του Ινονού είναι ότι υπάρχει διαδικτυακή  πλατφόρμα με την οποία δήθεν θα προστατεύσεις την περιουσία σου. Ομως μόλις 4 από τους 250.000 δανειολήπτες εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα (ΔΤ ΥΠΟΙΚ 2/1/2020), ενώ υπολογίζεται ότι όσο καταφέρουν να προστατεύσουν το σπίτι τους θα είναι μερικές εκατοντάδες

Οταν η στέγη δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα τότε κάτι δεν πάει καλά με τον Κράτος δικαίου κύριοι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην KONTRA NEWS της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2020

1 thoughts on “Δημευσεις και επιταξεις μας εκαναν οι Τουρκοι κι ο Μητσοτακης

Σχολιάστε