του Αυγερινού Χατζηχρυσού
Τι έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 1999;
Ηταν τότε που η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η οποία αν κι υποκρινόταν πως δεν γνώριζε το λεγόμενο «κόμμα της Σοφοκλέους», στην πράξη με τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, στα οποία έδινε και δημόσια έργα, έσπρωχνε τον κόσμο να πουλάει ακόμη και χωράφια ώστε να παίξει στο χρηματιστήριο για το εύκολο κέρδος.
Χαρακτηριστικές ήταν δηλώσεις πράσινων στελεχών όπως αυτή: «Η συντριπτική πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου επενδυτών θα αναδείξουν με την ψήφο τους, με την ετυμηγορία τους το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και θα δώσουν μια νέα νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι και θα είναι η εγγύηση για τα κεκτημένα τους, αλλά και για τις προσδοκίες τους»
Η φούσκα έσκασε και οι όσοι είχαν πιστέψει στις ελπίδες ότι με το Ευρώ θα γινόμασταν «η Δανία του Νότου» έχασαν τα πάντα και αυτό έμεινε στη συλλογική μνήμη ως «σκάνδαλο του χρηματιστηρίου» λόγω της ατελέσφορης δικαστικής έρευνας που ακολούθησε για τα επόμενα 15 χρόνια.
Απλά θυμίζουμε ότι τελικά αθωώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο λεγόμενο σκάνδαλο, όπως και όσοι ήταν κατηγορούμενοι από την εταιρεία του δημοσίου ΔΕΚΑ A.E. που είχε αγοράσει μετοχές πριν τις εκλογές ώστε να δημιουργήσει τεχνητή ρευστότητα ενώ αμέσως λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η ίδια η εταιρία, κάτι που μάλιστα έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά μηνυτήριες αναφορές από τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ (αυτό για τις συγκρίσεις με κάποιον άλλο)!
Περασμένα ξεχασμένα, αλλά η βίαιη αναδιανομή πλούτου από τους κάτω προς τους πάνω ήταν κάτι που δεν νομίζαμε ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί σε τέτοια έκταση, άλλωστε όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Ενώ να σημειώσουμε ότι στο κάτω κάτω της γραφής όσοι έσπευσαν να τζογάρουν στο χρηματιστήριο, ήταν ιδιώτες και το έκαναν αυτοβούλως και δεν τους πίεσε κάποιος να πουλήσουν το σπίτι τους για να αγοράσουν μετοχές της ΚΛΩΝΑΤΕΞ (ή Κλωνάρια στην αργκό) ή της ΕΣΚΙΜΟ από τις εκατοντάδες ΕΛΔΕ.
Ακόμη και το σκεπτικό της αθώωσης της ΔΕΚΑ Α.Ε. ήταν ότι αν και είχε άμεση σχέση με το Δημόσιο, ήταν Ιδιωτικού Δικαίου και μια ιδιωτική εταιρία μπορεί αν θέλει ακόμη και χάσει τα λεφτά της και να μην δώσει λογαριασμό.
Τι γίνεται όμως σήμερα με τους λογαριασμούς ρεύματος;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να βάλει μπροστά ένα άλλο Χρηματιστήριο, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να δώσει συνολικά 4 άδειες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου, από 1 που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να αποσύρει από την αγορά ενέργειας τα φθηνά εργοστάσια Λιγνίτη της ΔΕΗ, ώστε ο εγχώριος φθηνός (ακόμη και μετα πρόστιμα) λιγνίτης να μην μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία του ακριβότερου εισαγόμενου Φυσικού Αερίου, δήθεν στο πλαίσιο της ψευδής Πράσινης Μετάβασης.
Ψευδής διότι το φυσικό αέριο δεν είναι τόσο λιγότερο ρυπογόνο για το περιβάλλον που να δικαιολογεί το υψηλό κόστος του, αλλά ούτε την απώλεια εθνικής ενεργειακής κυριαρχίας για μια πρώτη ύλη που έρχεται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ και οι δύο αγωγοί, Turkstream και TAP περνάνε από την Τουρκία, μιας και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη του Κώστα Καραμανλή, που έβλεπε πολύ μπροστά, τορπιλίστηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις.
Έτσι σήμερα έχουμε.
Πρώτον έναν Πρωθυπουργό ανίκανο να διαπραγματευτεί την τιμή του Φυσικού Αερίου, τόσο που αν και πήγε ο ίδιος να συναντήσει τον Πούτιν στο Σότσι, επέστρεψε με τιμή 30% ακριβότερη από αυτή που κέρδισε η Βουλγαρία.
Δεύτερον με ενεργοποίηση του ΕΧΕ (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας), από τον Κωστή Χατζηδάκη, που αν και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το είχαν οι επιβάλλει οι δανειστές, αλλά δεν είχε θέσει σε λειτουργία, το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας κατέστη πλέον ένα χρηματιστηριακό εμπόρευμα, πάνω στην τιμή του οποίου οι παράγωγοί τζογάρουν, οποια τιμή θέλουν γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ρίσκο και δεν υπάρχει ανταγωνισμός όσο υψηλή κι αν είναι. Για παράδειγμα μια τυχαία μέρα πχ 15/12/2021, η τιμή ήταν αρκετά χαμηλή 62,44€/MWh στις 4 τα ξημερώματα που δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά με κέρδος τους παραγωγούς, με το που οι πολίτες ανοίγουν τον διακόπτη οι εταιρίες ζητούν τα μαλλιοκέφαλα τους για να μας κάνουν την χάρη να έχουμε φως και η τιμή έκανε άλμα στα 290€/MWh (7 το πρωί) με το αποκορύφωμα στις 5 το απόγευμα, να εκτοξεύεται στα 369,40MWh.
Τρίτον έχουμε κυβέρνηση που ιδεολογικά είναι με τους βιομήχανους και όχι με τους Έλληνες και δεν θέλει να παρέμβει
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι πως αν και υπάρχει παγκόσμια κρίση, η Ελλάδα παρά την εγχώρια πρώτη ύλη και παρά του ότι έχει τους χαμηλότερους μισθούς, να έχει τους υψηλότερους λογαριασμούς για όλο το 2021 και για το πρώτο 3μηνο του 2022 και να αναμένονται επιπλέον αυξήσεις τον Απρίλιο!
Αν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, έγινε αναδιανομή πλούτου από όσους έπαιξαν το υστέρημα τους και έχασαν, σήμερα 10.000.000 Ελληνες πολίτες αλλά και επιχειρήσεις βρέθηκαν εκ του μη όντως να χρωστάνε 2 και 3 μισθούς στις εταιρίες ρεύματος χωρίς μάλιστα να υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγουν την πληρωμή, εκτός αν θέλουν επιστρέψουν στον 19 αιώνα
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontra News της 27 Μαρτίου 2022
Reblogged στις penelopap.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!