Τσίταχ εναντίον πραγματικότητας


KYRIAKOS-MITSOTAKIS

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ανακοίνωση της εκλογική νίκης του στις 7 Ιουλίου 2019  έκλεισε τον λόγο του με την ρήση  «…κι από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός κι ο ήλιος πιο φωτεινός. Ξημερώνει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας», είπε και χειροκροτήθηκε.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι λοιμοί έχουν έναν τρόπο να επαναλαμβάνονται στον κόσμο. αλλά κατά κάποιον τρόπο δυσκολεύουμε να πιστέψουμε σε αυτά που καταρρέουν στο κεφάλι μας από έναν γαλανό ουρανό.» Αυτό είναι από το κλασικό μυθιστόρημα του Albert Camus του 1947 «Η πανούκλα» (εκδ.Ζαχαρόπουλος), μια αλληγορία του φασισμού που περιγράφει τρομερά τις τρέχουσες συνθήκες μας, ενάντια σε αυτό το θανατηφόρο μικροσκοπικό θηρίο που άρχισε να καταβροχθίζει τους ανθρώπους στην επαρχία Wuhan της Κίνας τον περασμένο Νοέμβριο και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην χώρα μας.

Ο τρόπος αντιμετώπισης, πάνω – κάτω είναι μονόδρομος, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια στο τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Μάσκες, πλύσιμο χεριών, να είμαστε όλοι αυτοαπομονωμένοι και κοινωνικά απομακρυσμένοι, οι κινηματογραφικές αίθουσες κλείνουν μαζί με τα μπαρ και τα εστιατόρια, και τα σχολεία, και τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης, και σχεδόν όλα τα σημαντικά μέρη όπου συνήθως ξετυλίγεται η δημόσια ζωή.

Όμως οι λοιμοί, όπως και οι πόλεμοι που εναλλάσσονται μεταξύ τους, εκτός από τις εκατόμβες νεκρών, τραυματιών και σακατεμένων που αφήνουν πίσω τους, όσο διαρκούν αλλά και μετά, έχουν ως παράπλευρη απώλεια τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, της ανεξαρτησίας της άποψης και τον βιασμό της αλήθειας. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση δηλητηριάζει τις κοινωνίες και αφήνει ανεπούλωτες πληγές στους θεσμούς, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία.

Κι αν σε παλαιότερες εποχές, όπως κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ακόμη και στην προοδευτική Γαλλία επιβλήθηκε λογοκρισία του Τύπου με νόμο το 1939, σήμερα αντί της απαγόρευσης, χρησιμοποιούνται η διαστρέβλωση, η δολοφονία χαρακτήρων και τα Fake News.

Η λογοκρισία σήμερα δεν γίνεται με την απαγόρευση μιας είδησης, αλλά με την υπερπληθώρα πληροφοριών. Τα παλαιά καθεστώτα βασίζονταν στην παραγωγή της λήθης, οι σημερινές βιομηχανίες συνειδήσεων βασίζονται στην κατασκευή ή/και την διαμόρφωση των θεμάτων και της προτεραιότητα των ειδήσεων,  που έχουν σκοπό την εκούσια συμμόρφωση στην κυριαρχία των βαρώνων της διαπλοκής, της τρόικας του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σαφώς, η ελευθερία έχει τα όριά της, αλλά όχι η αλήθεια. Δεν τίθεται θέμα για το ότι οι «αρνητές της μάσκας» πρέπει να συμμορφωθούν και να φορέσουν μάσκα, για κάτι τόσο αυτονόητο και επιστημονικά αποδεδειγμένο. Θα ήταν σαν να επιτρέπαμε σε κάποια ομάδα του πληθυσμού να παραβιάζει στον ερυθρό σηματοδότη στις διασταυρώσεις στο βωμό της δήθεν ελευθερίας, που όμως είναι δολοφονική ασυδοσία.

Είναι όμως εύκολο να κατηγορήσεις το διαδίκτυο και τους «αρνητές της μάσκας», λόγω της εύκολης αναμετάδοσης τέτοιων απόψεων, αλλά στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι οι μερικοί συνωμοσιολόγοι, που δεν είναι καν κρίσιμος αριθμός. Η προπαγάνδα εδώ βρίσκει προφάσεις να καλύψει το γεγονός ότι το 90% των ψευδών ειδήσεων προέρχεται από «συστημικά» ΜΜΕ

Οι συνεχείς κατασκευασμένες ειδήσεις, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η απόκρυψη σοβαρών ειδήσεων που δεν βολεύουν, γίνεται από τα μεγάλα ΜΜΕ και όχι από το διαδίκτυο. Η άνοδος του λαϊκισμού και των Fake News ήταν το όχημα που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία και είναι και αυτό που τον προστατεύει στο να παραμείνει σε αυτή με τις ίδιες μεθόδους.

Η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως κάτι ανάμεσα στον Τσωρτσιλ (άρθρο της 18 Μαρτίου «Με συνταγή Τσόρτσιλ») , ένα τσίταχ (άρθρο της 31 Μαρτίου «Το τσιτάχ και το ζαρκαδάκι»), τον Μωυσή (άρθρο 6 Απριλίου «O Κυριάκος καλείται ως νέος Μωυσής»)  τον Ηρακλή (άρθρο 28 Μαΐου «Μητσοτάκης αντιμετώπισε δοκιμασίες που θα φόβιζαν ακόμα και τον ήρωα της μυθολογίας Ηρακλή»). 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Kontra News της Κυριακής 30 Αυγούστου 2020

Όμως όλα αυτά είναι δανεικός χρόνος, καθώς η πραγματικότητα δεν έχει έξοδο κινδύνου. Αν έχεις πάρει πορεία σύγκρουσης απέναντί της, είναι σαν να πέφτεις σε τοίχο και εξαρτάται από εσένα με τι ταχύτητα θα συγκρουστείς.

Μπορεί η προπαγάνδα του επιτελικού κράτους να μας λέει για τον πτωχευτικό κώδικα και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα σώσει δήθεν τις πρώτες κατοικίες, αλλά για μεθαύριο Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα πλειστηριασμών  και ήδη έχουν αναρτηθεί ήδη 73.000 υποθέσεις στο σφυρί.  Η ΕΛΣΤΑΤ τους τελευταίους 3 μήνες αποκρύπτει με κάθε τέχνασμα την εκτόξευση της ανεργίας, όπως «παρκάροντας» τους εξαθλιωμένους Ελληνες στα ποσοστά του μη – ενεργού πληθυσμού (νοικοκυρές, συνταξιούχους, φοιτητές) ώστε να μην φαίνονται στα δελτία ειδήσεων.

Οι δημοσιογράφοι που καλούν τον υπουργό οικονομικών δεν τον έχουν ρωτήσει ποτέ, ως να μην είναι αρμόδιος, τι θα πράξει με την τεράστια μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού που φτάνει τα 11,5 δισεκατομμύρια με τρεις μήνες μπροστά μας για να κλείσει το έτος και χωρίς να έχουν έρθει ακόμη οι απώλειες από τον Τουρισμό.

Δυστυχώς η χώρα τέτοιες εποχές χρειάζεται κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την πραγματικότητα και εμείς επιλέξαμε εμπιστευόμενοι τους κόλακες του βασιλιά με το μαγιό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Kontra News της Κυριακής 30 Αυγούστου 2020

Advertisement

One thought on “Τσίταχ εναντίον πραγματικότητας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s