Νεο-Φιλελευθερισμός-Νεο-Ναζισμός


Αυγερινός Χατζηχρυσός

«Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» είχε γράψει σε tweet το 2012 ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης και όπως φαίνεται σήμερα εφαρμόζει αυτά που πιστεύει στους μικρομεσαίους, οδηγώντας τους σε εκ προμελέτης ασφυξία, κόβοντας κάθε πρόσβαση σε ρευστότητα.

Αυτό ομολόγησε και την περασμένη Τρίτη στην εκπομπή Kontra24, λέγοντας ότι θα τους επιτρέψει πρόσβαση στον Τραπεζικό Τομέα μόνον εάν συγχωνευθούν. Όπως βλέπετε η «ελεύθερη αγορά», η «αυτορρύθμιση» και «μη παρέμβαση» του Κράτους ισχύουν μόνον όταν αφορά τους πάνω, τις οφσόρ, τις θυρίδες τις Ελβετίας, τους εφοπλιστές και τις Τράπεζες, γιατί όταν πήρε εντολή ο Μητσοτάκης να «ξεκαθαρίσει»  τους μικρομεσαίους, η βίαιη παρέμβαση στην Αγορά είναι απολύτως «φυσιολογική»

Η οικονομική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού είναι η πιο ακροδεξιά πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρα που γίνονται ακόμη εκλογές, αλλά εξίσου θανατηφόρα με κάθε ακροδεξιά κυβέρνηση, αν και με περισσότερο τακτ, να το παραδεχθούμε, από καθεστώτα όπως του Πινοσέτ που πετούσε τους αντιφρονούντες από το αεροπλάνο.

Στην νεοφιλελεύθερη-νεοφασιστική κοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί η απόλυτη ωμή δύναμη γιατί όπως ο ίδιος λέει, «Η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση». Η πολιτική του τα δυο χρόνια δεν διέφερε από Ιεροεξεταστή του μεσαίωνα που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να προστατεύσει την τάξη πραγμάτων από τους αιρετικούς που αμφισβητούσαν την κοινωνική ανισότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι Ναζί επέλεξαν την θεοποίηση του παραλόγου και έθεσαν σαν απόλυτη αλήθεια το τυχαίο της δύναμης, της απόλυτης δύναμης. Αυτή η ηθική ταυτίζεται απόλυτα στις μέρες μας με τον νεοφιλελεύθερο «ρεαλισμό» της νέας Fuhrerprinzip,  που είναι οι Αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που για τους νεοφιλελεύθερους ταυτίζεται ακόμη με φυσικό φαινόμενο!

Κατά την απόλυτη αυτή αρχή, ο πραγματικός κόσμος αναλύεται μόνο πάνω στις αρχές της Αγοράς, του ανταγωνισμού, της προσφοράς και της ζήτησης, τίποτα πριν απο αυτό και τίποτα μετά από αυτό δεν έχει καμία αξία. Αυτός που μπορεί να πληρώσει να πάει στο Harvard ή να αγοράσει τα θέματα είναι αυτομάτως κι ο ¨Αριστος¨ και εκ της θέσης ισχύος ο αυτόκλητος ηγέτης των «μετρίων».

Ο «μέτριοι» δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, – πέραν όσων που χρειάζονται για να δουλέψουν στις εταιρίες που κληρονόμησαν οι γόνοι – και όλοι οι υπόλοιποι κόβονται με την Ελαχίστη Βάση Εισαγωγής και θα γίνουν «ψυκτικοί από το Περιστέρι» και όχι δωρεάν αλλά πληρώνοντας ιδιωτικά τριτοκοσμικά κολέγια, ταυτόχρονα με τις Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ λόγω έλλειψης φοιτητών που επίσης μεθόδευσαν. 

Η πραγματικότητα δεν έχει λόγο πλέον. Η ανάπτυξη έρχεται και οι αριθμοί θα ευημερούν τα επόμενα χρόνια, με τα τόσα δισεκατομμύρια  από την Ευρώπη, αλλά όχι για τους «κάτω».

Το Επιτελικό Κράτος, επιτυχημένα μέχρι στιγμής έχει στήσει το πλαίσιο, ώστε το κάθε ευρώ που θα μπαίνει στην Ελλάδα να φεύγει στο μεγαλύτερο ποσοστό του στις οφσόρ και τα IBAN της Ελβετίας.

Αν προσέξατε, μετά την ψήφιση του (αντισυνταγματικού) νόμου για ρεπό αντί χρημάτων, ουδείς μιλάει πλέον για αύξηση μισθού, αλλά για αύξηση του «διαθέσιμου εισοδήματος».

Δηλαδή όσο θα ανεβαίνει η ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα μειώνει τους φόρους, όχι γιατί την έπιασε ο πόνος που δεν έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς και το σούπερ μάρκετ. Αλλά, γιατί όσο θα πλουτίζουν οι «πάνω», θα πληρώνουν ακόμη λιγότερους φόρους, με το καρότο ότι θα πληρώνουμε κι εμείς λιγότερους. Όμως για τον μισθό των 500 ευρώ θα κερδίζεις 8 ευρώ ενώ ο Βιομήχανος με 1.000 εργαζόμενους 8.000 ευρώ.

Όσο και να αυτοχαρακτηρίζονται μετριοπαθείς και φιλελεύθεροι, οι πράξεις τους ουρλιάζουν ότι έχουμε να κάνουμε με ολοκληρωτικό καθεστώς.

Μπορεί να οιμώζουν ότι σε σχολεία είναι παιδιά αλλοδαπών, αλλά μια χαρά ψήφισαν των πτωχευτικό και πετάνε στο δρόμο τα ελληνόπουλα για τα οποία δήθεν κόπτονται.

Μπορεί να δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν πλέον αυτά που έλεγαν «να υπάρχουν και νεκροί στο μεταναστευτικό», αλλά κλείνουν Νοσοκομεία συνειδητά γνωρίζοντας ότι θα έχουμε νεκρούς επειδή πχ κάποιος θα πρέπει να διανύσει 50 χλμ για να βρει νοσοκομείο.

Μπορεί να πολιτογράφησαν την οικογένεια Αντετοκουνμπο, αλλά τώρα είναι εκατομμυριούχος και όχι σαν τον τεμπέλη μικρομεσαίο που θα του βάλει λουκέτο ή τον freelancer «ντελιβερά» που δουλεύει γαλέρα για να κερδίζει η πολυεθνική από την οφσορ του Παναμά.

Έκαναν το lockdown ευκαιρία, όχι για να στήσουν το ΕΣΥ, αλλά για μας ξεμοναχιάσουν.

Όπως λέει η Χάνα  Άρεντ: “Το ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως και όλες οι τυραννίες, δεν θα μπορούσε σίγουρα να υπάρξει αν δεν κατέστρεφε τον δημόσιο τομέα της ζωής, δηλαδή αν δεν κατέστρεφε, με τη μέθοδο της απομόνωσης των ανθρώπων, τις πολιτικές τους ικανότητες. Αλλά η ολοκληρωτική εξουσία είναι μια νέα μορφή καθεστώτος, κι αυτό επειδή δεν περιορίζεται σ’ αυτή την απομόνωση, αλλά καταστρέφει και την ιδιωτική ζωή. Στηρίζεται στην αποξένωση, στην εμπειρία της απόλυτης μη συμμετοχής στον κόσμο, που είναι μια απ’ τις ριζικότερες και απελπιστικές εμπειρίες του ανθρώπου.»

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην KONTRA NEWS της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021

Advertisement

One thought on “Νεο-Φιλελευθερισμός-Νεο-Ναζισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s