Καταδικαζουμε τους «παράνομους νόμους» απο οπου κι αν προερχονται ;


Του Αυγερινού Χατζηχρυσού

 

Από την εποχή την Αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας, οι νόμοι ισχύουν για όλους ή αυτοκαταργούνται γιατί κανείς δεν τους σέβεται. Οταν σπάσει έστω κι ένας κρίκος μιας αλυσίδας παύει η αλυσίδα να είναι λειτουργική. Αν  απαγορεύεται το διπλοπαρκάρισμα και ένας πολιτικός διπλοπαρκάρει κι τιμωρείς μόνον όλους τους άλλους, τότε ή κάποιοι θα προσπαθήσουν να γίνουν πολιτικοί για να έχουν την ασυλία ή παρα-νομούν και θα απαιτούν να σβήνουν τα πρόστιμά τους για λόγους ισο-νομίας

78543014_10157311847424724_7561151377552965632_n

 

Εχθες οι περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα αλλά δεν είναι κάτι που νοιάζει πολύ τους δράστες, οι ΕΔΕ σπάνια καταλήγουν, κι αυτό που τρομάζει είναι ότι αν έχουν τέτοια έπαρση on camera τι συμβαίνει εκτός κάμερας και δεν είναι (πλέον) μεμονωμένα περιστατικά.

«Είμαστε με τον νόμο» είναι το επιχείρημα που πουλάνε τα ΜΜΕ και φυσικά δεν υπάρχει αντίλογος. Οπως δεν υπάρχει στην φράση, «είμαστε με την ειρήνη» ή «είμαστε κατά του καρκίνου». Φυσικά είμαστε με τον νόμο σε μια ευ-νομούμενη Πολιτεία, αλλά τι συμβαίνει όταν δεν είναι με τον νόμο ένας από τους 3 θεσμούς της πολιτείας η κυβέρνηση και οι αυλικοί της;

Για παράδειγμα οι προασαγωγές είναι νόμιμες, αλλά χρησιμοποιούνται μόνον όταν κάποιος λοξοκοιτάξει και εξαρτώνται απόκλειστικά από την κοινωνική τάξη και το GPS στίγμα του τόπου που γεννήθηκες ή διαμένεις. Δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ (από όσο γνωρίζω) σε γραβατωμένο τραπεζίτη ή σε κόμμα που χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια.

Ετσι ο νεαρός έφαγε ξύλο, γιατί ίσως έκανε ζημιές 50-100 ευρώ ίσως μετατραπεί σε σύλληψη με την κοινότυπη κατηγορία «περί αντίστασης και εξύβρισης» και μόνους μάρτυρες τους αστυνομικούς.

Διαπομπεύσεις, δημόσιοι εξευτελισμοί, ξεγυμνώματα και βγήκε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή KONTRA24 εκπρόσωπος των αστυνομικών να μας πει ότι το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει μία στιγμή και δεν αποδίδει τις πραγματικές συνθήκες.

Ας συμφωνήσω.

Δεν είδαμε όμως, όχι προσαγωγή, έστω ένα τηλεφώνημα σε δύο διαδοχικούς υπουργούς που έχασαν σχεδόν 300εκ τα περισσότερα χωρίς καν τιμολόγια, γιατί η απιστία έχει παραγραφεί και μάλιστα ένας ειρωνευόταν σε τηλεοπτικό δίαυλο, ότι «αν έχω κάνει απιστία είναι το πολύ 200.000, δηλαδή με κατηγορείται για 200.000;» (sic). Θυμίζουμε ότι ο άλλος έφαγε ξύλο και δεν ξέρουμε καν αν έσπασε κάτι.

Μόλις τις τελευταίες ημέρες, απαλλάχθηκε ένας που ασελγούσε σε ανήλικους, δυο παλληκάρια είναι ελεύθερα παρά €300εκ που έφαγαν από ΔΕΚΟ, γιατί ο ένας συνεργάτης και ένας δικηγόρος τους πολιτικά πρόσωπα, ο δολοφόνος Κορκονέας ελεύθερος, ο Ρουπακιάς ελεύθερος, αλλά κι όταν καταδικάζονται, όπως ο υπουργός με το στικακι, οι ποινές είναι απλά αστείες

Είχα γράψει μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα για το ίδιο θέμα με αφορμή την ΑΣΟΕΕ και την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«Οπότε ερχόμαστε και σε μια κυβέρνηση με μειωμένη κατά κεφαλή καλλιέργεια, με το γνωστό πολιτικό προσωπικό της, που αναδείχθηκε όχι μέσα από το κοινωνικό γίγνεσθαί, αλλά από τα lifestyle τηλεπαράθυρα, τα ερωτοδικεία και τα νανογιλέκα, και εξ αυτού του λόγου στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται συχνά πρώτο θέμα υπό το δημοφιλή τίτλο #κυβερνηση_τσιρκο. Αυτό το πολιτικό προσωπικό λοιπόν αντιλαμβάνεται την κοινωνική συνοχή, μόνον μέσα από το πρίσμα της επιβολής της ισχύος, στον αντίποδα δηλαδή του ελεύθερου πολίτη, που με την βούληση του συμμορφωνόταν με τους νόμους.

Η οικειοθελής αποδοχή των νόμων από τους Ελεύθερους πολίτες, ήταν η πρώτη πράξη ελευθερίας στην δημοκρατία των Αθηνων. Ένα από τα χαρακτηριστικά, που ξενίζει σήμερα, αλλά είναι ενδεικτικό πόσο εμπιστεύονταν τον ελεύθερο πολίτη, αλλά κι αυτός εμπιστεύονταν τους νόμους ακόμη και στον θάνατο, ήταν ότι στην αρχαία Αθήνα δεν υπήρχε δήμιος, ο Σωκράτης ο ίδιος μόνος του είχε την επιλογή να πιει το κώνειο, δεχόμενος αυτοβούλως τους νόμους και την απόφαση της πόλης, ή θα μπορούσε να γλιτώσει όταν ο Κρίτων του είπε πως θα ήταν εύκολο να δραπετεύσει με τη βοήθεια των φίλων του, κάτι που όμως δεν έπραξε όπως όλοι γνωρίζουμε

Είναι τόσο κοντόφθαλμη η πολιτική τους αντίληψη που νομίζουν χωρίς κοινωνική αποδοχή μπορούν να επιβάλουν ακόμη κι «αυθαίρετους» νόμους, που οι ίδιοι με την πλειοψηφία τους περνάνε στην βουλή και μετά απαιτούν από τους πολίτες να είναι σύν+νομοι ακόμη και δια της βίας! Το ότι όμως οι νόμοι ψηφίζονται από μια προσωρινή πλειοψηφία, δεν σημαίνει ότι είναι κι εύ+νομοι και γι αυτό χρειάζονται τις δυνάμεις καταστολής για να τους επιβάλουν δια της βίας, όπως ο νόμος παρωδία που δίνει την δυνατότητα ώστε να παρανομούν «σύννομα» οι Τραπεζίτες ξε-πλένοντας μαύρο χρήμα.

Δεν έχουμε μια «κυβέρνηση των ανθρώπων» αλλά μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της «κυβέρνησης των νόμων». Μια επίφαση δηλαδή νομιμότητας, με νόμους στα μέτρα τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσκολλάται επικοινωνιακά μόνο με τη θεσμισμένη εκδοχή της δικαιοσύνης, την οποία χειραγωγούν με την πλειοψηφία τους.

Κι έτσι από την μια αντιπαρέρχεται τον βιασμό της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ασυλία των Τραπεζιτών που κατασπάραξαν «θαλασσοδάνεια», την νόμιμη σκλαβιά των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, κι από την άλλη κάθε κινητοποίηση αντιμετωπίζεται όπως στην ΑΣΟΕΕ, ή στις μωρομάνες

Δηλαδή στην μετάθεση των πραγματικών ζητημάτων, του εμφανώς καθαρά ταξικού μίσους των «επάνω» που μόλις πήραν την εξουσία, προς τους «κάτω» που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι τα προηγούμενα χρόνια.

Ετσι δεν πρέπει να ξενίζουν οι αυταρχικές συμπεριφορές όπως, η ιταμή αστυνομική βία σε απλούς φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ και στην επέτειο της 17 Νοεμβρίου, ούτε η προκλητική οίηση υπουργού να πει «αφού έσπειρες με ΣΥΡΙΖΑ να πας στην Κουμουνδουρου να πληρωθείς» σε αγρότη, την στιγμή που οι Αγρότες εμπιστεύθηκαν την ΝΔ με πάνω από 42%

Είναι ένα ολιγαρχικό τέρας που κινείται στα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, και θυμίζει το MSI της Goldmann Sachs που αναζητούσε την κάθε «αντιδημοκρατική πρακτική» που παρακάμπτει το πνεύμα του νόμου … νόμιμα».

Έχει χαθεί αυτό που ο Dworkin στο «Το δίκαιο της ελευθερίας» εξηγεί ως την ηθική αρχή, πέρα από το θετικό δίκαιο, η οποία που θα πρέπει να διέπει κάθε σύστημα δικαίου και είναι υποχρεωμένος ο δικαστής να αναζητεί

Μπορεί οι ακροδεξιοί σώγαμπροι να νομίζουν ειλικρινά ότι η εγκληματικότητα μειώνεται με περισσότερα ΜΑΤ, κι όχι με την αμβλυση των κοινωνικών ανισοτήτων ή την μείωση της ανεργίας, δεν φημίζονταν ποτέ για την νοημοσύνη τους. Το σίγουρο όμως πάλι είναι ότι το γνωρίζουν καλά αυτοί κινούν τα νήματα και για όση μεγαλύτερη πίεση ασκούν στην κοινωνία για να κερδοσκοπούν κατά του λαού, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα έχουν για κρατική καταστολή

Όμως ο χυδαίος και λαθραίος τρόπος που κέρδισαν την εξουσία, με συκοφάντηση κάθε ιδέας και ανθρώπων που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο που καταστρέφει αντί να αναζωογονεί τις λέξεις, τις ιδέες, τις αξίες, τα υποκείμενα, τους ανθρώπους, τις ψυχές, θα είναι ο παρακμιακός τους επίλογος»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην KONTRA NEWS της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 2019

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s