Τι να τα κάνουμε τα Rafale χωρίς ρεύμα;


του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Αν ισχύει το ρητό ότι ο  «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων» που έγραψε το 18ο αιώνα ο Βρετανός συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τον τελευταίο νόμο του κράτους που πέρασε από την Βουλή.

Αυτοί που έσκιζαν τα ιμάτια της κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στα συλλαλητήρια κατά της παράδοσης του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, την περασμένη Εβδομάδα παρέδωσαν κάτι πολύ πιο χειροπιαστό, όχι μόνον στα Σκοπιά, αλλά και στην Άγκυρα και στην Μόσχα ακόμη και στον δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν. Την εθνική ανεξαρτησία.

Από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στον πλανήτη οι πόλεμοι γίνονται για τους πόρους. Την τροφή, το νερό, το εργατικό δυναμικό (σκλάβους), πρώτες ύλες, την πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες στους συγχρόνους πολέμους.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία καθώς μπαίνουμε στην 4η  βιομηχανική επανάσταση, είναι τόσο σημαντική που πλέον ταυτίζεται με την Εθνική ανεξαρτησία. Στον ψηφιακό κόσμο των υπολογιστών, του Ίντερνετ και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυτός που έχει τον διακόπτη της Ελλάδας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να στείλει ολόκληρη την χώρα στον Μεσαίωνα. Η ζήτηση ρεύματος θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες δεκαετίες, όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βελτιώνονται και θα γεμίζει φορτιστές η επικράτεια,

Αυτό βέβαια το αντιλαμβάνονται όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου, εκτός από την δική μας.

Για αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες βλέποντας ότι οι τιμές στην ενέργεια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στο μέλλον, έβαλαν μπροστά την εθνική τους επιβίωση και χαλάρωσαν τα σχέδια τους, για μηδενικές εκπομπές ρύπων σε πιο πρακτικές μεθόδους, τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσει η τεχνολογία πράσινη ενέργεια.

Κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου από μεγάλους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ έχει προηγηθεί προ ημερών άρθρο 10 υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας που ζητούν να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Φυσικά δεν συζητάμε για πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα, αλλά το παραθέτουμε ως προς το σκεπτικό του Εθνικού Συμφέροντος με το οποίο αντιμετωπίζουν την Ενέργεια όλες οι κυβερνήσεις εκτός από του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Μα αφού ο Λιγνίτης είναι φθηνός γιατί έχουμε ακριβό ρεύμα και σήμερα;

Απλά γιατί έχαναν πελάτες οι ανταγωνιστές της φθηνής ΔΕΗ. Επειδή η ΔΕΗ έχει υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με σχεδόν δωρεάν ρεύμα και φθηνά λιγνιτικά, ο Κωστής Χατζηδάκης έβαλε σε λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά επειδή και πάλι η ΔΕΗ ήταν φθηνότερη, ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας, έβαλε και την Ρυμθιστική Αρχή Ενέργειας να αναγκάσει την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να μπει και αυτή στην αναπροσαρμογή (δηλαδή την σύνδεση της λιανικής τιμής που πληρώνουμε με τις διακυμάνσεις της χονδρικής) και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι στους λογαριασμούς που ανοίξαμε τον Οκτώβριο.

Δηλαδή το ρεύμα πλέον οι Έλληνες δεν το πληρώνουν σύμφωνα με το κόστος που παράγεται μόνον, αλλά από το κέρδος που απαιτούν οι κερδοσκόποι. Έτσι ακόμη και σήμερα στις 15/12/2021, που είναι ακριβό το ρεύμα η τιμή ήταν αρκετά χαμηλή 62,44€/MWh (4 τα ξημερώματα που δεν υπάρχει ζήτηση )  αλλά με το που οι πολίτες ανοίγουν τον διακόπτη οι εταιρίες ζητούν τα μαλλιοκέφαλα τους για να μας κάνουν την χάρη να έχουμε φώς και η τιμή έκανε άλμα στα 290€/MWh (7 το πρωί) με το αποκορύφωμα στις 5 το απόγευμα, να εκτοξεύεται στα 369,40MWh. Το ρεύμα όμως είναι το ίδιο.

Και δεν έχει τέλος

Στις 9 το πρωί της 16/12/2021 για πρώτη φορά οι παραγωγοί ζήτησαν τιμή 400€/MWh και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η τιμή εκτοξεύθηκε στα 425€/MWh! Δηλαδή ότι γίνεται σε κάθε Χρηματιστήριο, στόχος είναι το κέρδος και όχι το κοινωνικό αγαθό.

Αλλά υπάρχει κάτι πιο σοβαρό από την ακρίβεια. Μέχρι σήμερα η πρώτη ύλη της ενέργειας βρίσκεται στο πλούσιο Ελληνικό υπέδαφος, όπως για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα.

Με αλλαγή πρώτης ύλης, χωρίς σχέδιο, δηλαδή για 1 Watt λιγνίτη που χάνουμε να παράγουμε 1 Watt εγχώρια πράσινη ενέργεια (Ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά, Υδροηλεκτρικά) θα πρέπει να την προμηθευόμαστε με το να περάσει πολλές χώρες και χιλιάδες χιλιόμετρα και πολλές φορές από όχι και τόσο φιλικές χώρες.

Δηλαδή αν εγκαταλείψουμε τον λιγνίτη που μας χαρίζει απλώχερα και δωρεάν η Ελληνική γη, αυτομάτως εξαρτώμαστε από χώρες άλλων υλών που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθουν εδώ

Δηλαδή η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, θα εξαρτάται από τον αν ξύπνησε με κέφια ο Πούτιν ή ακόμη χειρότερα, το Αζερμπαϊτζάν – επίσης παραγωγός Φυσικού Αερίου – που είναι σύμμαχος της Τουρκίας.

Σκεφτείτε, το όχι τόσο απίθανο ενδεχόμενο, σε μια – ξέρω, τελείως απίθανη θα πείτε – κρίση με την Ερντογάν μας κόψουν την στρόφιγγα ή κάποια διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας ή Πολωνίας με την Ρωσία, ή κάποια νέα σύρραξη μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων ή κάποια κρίση με τον Ιράν ή ακόμη και μια φυσικά καταστροφή,  και θα ανάβουμε λάμπες θυέλλης;

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ελλάδα ήδη λόγω των αναγκών της εξαρτάται και από την εισαγωγή ρεύματος από την Τουρκία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βουλγαρία ακόμη και την Αλβανία.

Αρα, τι θα τα κάνουμε τα Rafale όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνον δεν σχεδιάζει το μέλλον, αλλά δίνει τον διακόπτη της… Ελλάδας στον κάθε Ερντογάν που ανα πάσα στιγμή μπορεί να μας απειλεί με black out;

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην KONTRA NEWS της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021

Σχολιάστε