Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη


του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιουλίου 2019, μπορεί να συγκριθεί με αυτοκίνητο που μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Το να συμβεί μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα, δεν είναι θέμα πιθανοτήτων αλλά θέμα χρόνου.

Όλα τα δεινά που πρέπει να υποφέρει ο Ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες, δεν οφείλονται εξ ολοκλήρου στην πανδημία, ούτε σε κάποια παγκόσμια κρίση ακρίβειας, αλλά κορονοϊός και τα lockdown ήταν απλά μια κατάλληλη αφορμή, στα κοράκια της Ελληνικής ελίτ και των πολυεθνικών να κάνουν βίαιη αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω.

Αν και οι γύπες του νεοφιλελευθερισμού δεν έχουν την δύναμη να προκαλέσουν έναν σεισμό, έναν τυφώνα, μια πλημμύρα ή μια πανδημία, αλλά πολύ άνετα, με την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης δράττονται της ευκαιρίας να εκμεταλλευτούν τις φυσικές καταστροφές ώστε να κερδοσκοπήσουν πάνω σε ζωντανούς και νεκρούς, κατά το δόγμα του σοκ, όπως το περιγράφει και η Ναομι Κλάιν στο ομώνυμο βιβλίο της.

Πάρτε για παράδειγμα τις εξωφρενικές τιμές του ρεύματος. Οπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα, η Ελλάδα ακόμη στηρίζεται στην πλειονότητα στον υδροηλεκτρισμό (Υ/Η) και τον λιγνίτη, μετά στο πετρέλαιο (στα νησιά) και λιγότερο στο Φυσικό Αέριο (Φ/Α).

Ο μεν Υ/Η έχει μηδενικό κόστος παραγωγής, ο δε λιγνίτης, που υπάρχει άφθονος στο ελληνικό υπέδαφος είναι φθηνός ως διαδικασία, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στον κόσμο. Θα μπορούσε αυτό να δικαιολογηθεί στην Γερμανία, που έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά είναι ανεξήγητο γιατί να έχει ράλυ τιμών η Γαλλία, που στηρίζεται στα φθηνά εγχώρια υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια και μόλις κατά 10% στο φυσικό αέριο.

Αφού δεν ακρίβυνε η μέθοδος που παράγουμε ρεύμα, δεν αυξήθηκαν πχ οι μισθοί των εργαζομένων στην ΔΕΗ, τι άλλαξε; Ο κορονοϊός; Όχι, αυτός ήταν η αφορμή. Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, από όταν το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ξεκίνησε τη λειτουργία του, στα πρότυπα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και το μόνο που έλλειπε ήταν η αφορμή, όπως το lockdown, ο καύσωνας το καλοκαίρι, η αύξηση του Φ/Α γιατί ο Πούτιν ξύπνησε στραβά και όλοι ανέβασαν τις τιμές.

Προσθέστε ότι η Αγορά στην Ελλάδα, από την εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου είναι στρεβλή και έχουμε το σωστό μίγμα για κερδοσκοπία. Οι τιμές των προϊόντων δεν διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από τα δελτία ειδήσεων, μια κακοκαιρία, και funds ζητάνε από τους πολίτες 1.000 φορές το κόστος παραγωγής για τους πουλήσουν ρεύμα.

Μετά ακολουθούν τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αν ήθελαν, Ευρωπαίοι και Έλληνες, οι τιμές θα είχαν μειωθεί, αν όχι αισθητά, αλλά τουλάχιστον σε ανεκτά επίπεδα.

Αλλά όπως όλοι προσέξατε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να λύσει το πρόβλημα, δηλαδή να πιέσει τους παραγωγούς ρεύματος να χαμηλώσουν τα υπερ-κέρδη τους, ρίχνει περισσότερο λάδι στην φωτιά, δίνοντας επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Δηλαδή από τους φόρους που δίνουν οι πολίτες, αντί να πάρει ΜΕΘ, κάνει δήθεν «κοινωνική πολιτική» και πληρώνει μέρος από τους τσουχτερούς λογαριασμούς που απαιτούν οι βιομήχανοι. Δηλαδή παίρνει και από την τσέπη μας λέφτα και από τους φόρους μας (σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, λεωφορεία) για να μην στεναχωρήσει την ελίτ.

Το ίδιο που κάνει δηλαδή τα 2,5 χρόνια που κυβερνά. Θυμάστε που είχε συναντήσει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στο Μαξίμου και τους ζήτησε να μειώσουν τις τιμές. Θυμάστε που είχε ζητήσει το ίδιο από τους Τραπεζίτες για τις έμμεσες χρεώσει; Τελικά τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί απλά δεν είναι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, που προστάτευαν το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι της διαπλοκής.

Ναι λοιπόν. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη και δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά πολιτική της πιο νεοφιλελευθερης κυβέρνησης που έχουμε δει από την εποχή Πινοσετ στην Χιλή.

Σαν σήμερα που γράφεται το παρόν άρθρο, το 2018, οι πολίτες έβλεπαν κατατήθενται στους λογαριασμούς της Τράπεζάς τους, τα 787 ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα που τους έδινε ο Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Φέτος το μόνο που βλέπουν οι πολίτες είναι τον μισθό τους να εξαφανίζεται από την ακρίβεια στο ρεύμα και τα τρόφιμα. Γιατί τελικά δεν είναι όλοι ίδιοι.

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην KONTRA NEWS της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου 2021

 

Advertisement

One thought on “Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s