Καλή επαναστατική χρονιά


 

C’est par la violence que l’on doit établir la liberté

Jean-Paul Marat

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι και περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο, των ώρα που η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Ήταν μια ιστορική απόφαση που θα μείνει στα χρονικά της ιστορίας ως νίκη για της Δημοκρατίας, η ενοχή όλων των κατηγορουμένων και το δικαστήριο, παρά τα παρατράγουδα της εισαγγελικής πρότασης για αναστολή σε όλους πλην του Ρουπακιά.

Καταδικάστηκε η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αλλά όπως φαίνεται δεν τελειώσαμε από τα όσα πρεσβεύει ο ναζισμός, τις διακρίσεις, το φυλετικό μίσος, την κυριαρχία του ισχυρού και των ωμής δύναμης, τον κοινωνικό δαρβινισμό, τις ανισότητες. Τα δυο χρόνια πανδημίας και από τον τρόπο που η πολιτεία λειτουργεί ενάντια στον πολίτη, όχι μόνον για την οικονομική εκμετάλλευση αυτού, αλλά ακόμη και εις βάρος της ίδιας του της ζωής, είναι φανερό ότι έχουμε πάει πολλά χρόνια πίσω ως δημοκρατία και ως κοινωνία.

Μπορεί να μην ξυρίζουν το κεφάλι τους, να μιλάνε πιο σαλωνάτα από τα «εγέρθητι» των Χρυσαυγιτών και να φοράνε γραβάτα, αλλά η Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019, έχει γίνει χώρα πρότυπο της ταξικής ανισότητας και ισοπέδωσης κάθε έννοιας δημοκρατίας, ισότητας, ελευθερίας της έκφρασης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Από την μέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλαξε ολόκληρη η δομή διακυβέρνησης της Χώρας, με το σχήμα του Επιτελικού Κράτους, όπου πλέον οι υπουργοί πλέον είναι ιεραρχικά κατώτεροι από τους τεχνοκράτες μετακλητούς συμβούλους του Πρωθυπουργικού γραφείου και εν μια νυκτί καθαιρέθηκαν από την παραγωγή πολιτικής στο τομέα τους χαρτοφυλακίου τους σε κλητήρες που υπογράφουν, τα νομοσχέδια που τους εντέλλονται μέσω email.

Πλέον σκοπός του Κράτους του Επιτελικού, δεν είναι το δημόσιο συμφέρον και η κοινωνική πρόοδος, αλλά το Κέρδος. Η άποψη ότι δεν μπορεί μία επιχείρηση να συσσωρεύει κέρδη χωρίς όρια, όχι μόνον δεν υφίσταται πλέον αλλά έχει γίνει και αυτοσκοπός όλου του κρατικού μηχανισμού.

Οι ανισότητες είναι τόσο τρομακτικές, που πλέον δύσκολα θα μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ελεγχόμενη ενημέρωση και τις δημοσκοπήσεις

Το 2022 το πρόβλημα θα γίνει δύσκολα ελέγξιμο με την κυβέρνηση να παίζει με την φωτιά και να μην έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται, επαναπαυμένη στο ότι ο κορονοϊος και φόβος του θανάτου, έχει αναβάλλει τα φυσιολογικά αντισώματα μιας κοινωνίας να αντιδράσει στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Όλη η Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή, η οποία είναι το δημόσιο συμφέρον και η κοινωνική συνοχή. Το ξέσπασμα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, μπορεί να ήταν άκομψο και η λέξη που εκστόμισε να ήχησε βαριά στο ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον του κοινοβουλίου, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολιτών που στενάζουν από την σκληρή πολιτική της κυβέρνησης, η ζωή είναι πολύ σκληρότερη από μια λέξη.

Και δεν μιλάμε μόνον για τους 20.000 νεκρούς της πανδημίας, ούτε τους 40.000 ή 80.000 συγγενείς, φίλους και ορφανά ή άλλα οικογενειακά δράματα που άφησαν πίσω τους.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση από το 2010,  η ανεργία και η ακρίβεια  πλήττουν τον κοινωνικό ιστό στον πυρήνα της καθημερινότητάς του. Οι σημερινοί 20χρονοι, μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση, τα τελευταία δυο χρόνια είναι κλεισμένοι σπίτι, δεν έχουν δει Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε ασφαλείς εργασιακές συνθήκες με τα ανάλογα δικαιώματα, αλλά ακόμη κι αν εργαστούν, αυτό γίνεται μόνο για να επιβιώσουν κι όχι να δημιουργήσουν.

Σαν σήμερα τα Χριστούγεννα του 2018 πηγαίνατε στα ATM για τα €787 κοινωνικό μέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα αυτό έχει κοπεί (ήδη από το 2019), ενώ με παγωμένους τους μισθούς για 3 χρόνια, από την αύξηση της Έφης Αχτσιόγλου, πρέπει τα νοικοκυριά να επιβιώσουν την ακρίβεια στα καύσιμα για να μην χάσουν κέρδη οι πετρελαϊκές, την ακρίβεια στο Ρεύμα, για να μην χάσουν κέρδη οι παραγωγοί ρεύματος, την ακρίβεια στα τρόφιμα για να μην χάσουν κέρδη οι υπεραγορές, τον αποκλεισμό από τα ΑΕΙ για να μην χάσουν κέρδη οι κουμπάροι ιδιώτες κολλεγιαρχές, την απώλεια ανθρώπινων ζωών γιατί για κάθε ΜΕΘ που δεν έφτιαξαν θα έχαναν πελάτες οι ιδιώτες κλινικάρχες.

Η διαφθορά είναι εγγενής στο παρών νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα και αν είσαι καρκινοπαθής ή καρδιοπαθής πρέπει να βρεις από  10.000 έως 100.000 για να θεραπευτείς στον ιδιωτικό τομέα ή να περιμένεις το τέλος πειθήνια, γιατί το κέρδος προέχει και τα Ραφάλ κοστίζουν. Το 2022 ο προϋπολογισμός τους Κράτους, έχει προδικάσει το τέλος της πανδημίας, αλλά όχι το τέλος της κοινωνικής αποσάθρωσης και κάποια στιγμή θα το βρουν μπροστά τους όπως το 2015. Καλή Επαναστατική Χρονιά

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην KONTRA NEWS της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021

Advertisement

One thought on “Καλή επαναστατική χρονιά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s